8 Mayıs 2025 13:36

Bakan Kurum: İstanbul'da acil dönüşmesi gereken 600 bin konut var

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'daki tüm belediye başkanlarının davet edildiği Deprem Dönüşümü Değerlendirme Toplantısı'nda konuştu.

İstanbul'da acil dönüştürülmesi gereken 600 bin konutun bulunduğunu söyleyen Bakan Kurum, "Hep söylüyoruz, deprem siyaset üstü bir konudur. Hep birlikte konser de düzenlemeyelim etkinlik de düzenlemeyelim bütün paramızı buraya harcayalım. İstanbul’un dönüşümüne omuz atalım diyorum" dedi.

CGTN Türk'ün haberine göre, Bakan Kurum'un açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

6 Şubat 2023’te tarihimizin en büyük felaketini yaşadık. Depremin ilk dakikaları itibarıyla devlet, millet el ele vererek tam bir dayanışma içerisinde yaralarımızı sardık. Toplamda 453 bin ev ve iş yerini inşallah yıl sonuna yetiştirmek için alın teri döküyoruz. 

Riski bölgelerin en başında İstanbul’umuz gelmektedir. Şu anda 2025 yılı itibarıyla İstanbul’umuzda 8 milyon 70 bin ev ve iş yerimiz bulunuyor. Bunun 3 milyon 393 bini 2000 yılı ve öncesinde. 2000 yılında İstanbul’un tamamı riskli iken yapmış olduğumuz düzenlemeler, mevzuat değişiklikleri ve inşa çalışmalarıyla bugün İstanbul’umuzun yüzde 60’ı güvenli hale gelmiş durumdadır. Ancak halen acilen dönüşmesi gereken 600 bin konutun olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. 

2012 yılından bugüne tam 923 bin bağımsız bölümün dönüşümünü tamamladık. 10 binlerce mimar, mühendis, işçi kardeşimizle birlikte şehrimizin 39 ilçesinde konut ve iş yerimizi dönüştürüyoruz. 

Kredi ve hibe desteğini artırarak toplam destek miktarımızı 1.5 milyondan 1 milyon 875 bin TL’ye çıkardık. İstanbul’umuzda 62 bin konutumuz Yarısı Bizden kampanyası kapsamında dönüşüm sürecini yürütmektedir. 21 bin ev ve iş yerimiz bu kapsamda inşa faaliyetleri süratle devam etmektedir. 

"İstanbul depremine İstanbul dönüşümüyle cevap vermeliyiz"

23 Nisan'da 6.2’lik bir deprem yaşadık. Çok şükür herhangi bir yıkım olmasa da ilgili birimlerimizle, bakanlıklarımız sahada milletimizle birlikte bu zor günleri birbirimize destek olarak üstesinden geldik. Hasar tespitlerini yapıp vatandaşlarımızın evlerine girmesine yardımcı olmaya çalıştık. 354 bin binanın bağımsız bölümün hasarsız 61 bin bağımsız bölümün ise az hasarlı olduğunu tespit etti.

Vatandaşımız talep ederse hemen Yarısı Bizden kampanyasına başvurabilecek. Böylesi önemli bir konuda politika yapılmaz, propaganda malzemesi de olamaz. Hep söylüyoruz deprem siyaset üstü bir kurumdur. Depreme hazırlık sürecine herkes sahip çıkmalı.

Tüm belediye başkanlarımızı bu sürece sahip çıkmaya çağırıyoruz. Böylesine hayati bir meselede vatandaşımızın kaygılarını, bilgi kirliliği ile istismar etmeye çalışmak emin olun bu ülkeye bu şehrin insanlarına yapılabilecek en büyük kötülüktür. 

Ben milletimizin önünde söz veriyorum. İstanbul’un dönüşümü noktasında benimle görüşmek isterseniz 7 gün 24 saat telefonum da, Bakanlığımın kapıları da ardına kadar açıktır. 

Biz depremi beklemeyeceğiz, beklenen İstanbul depremine özlenen İstanbul dönüşümü ile cevap vermek durumundayız. 

"Konser düzenlemeyelim, bütün paramızı buraya harcayalım"

"Bir yandan bu manada kent meydanlarımızı, İstanbul’umuzun güzelliğine güzellik katan tarihi değerlerimizi ihya ederken diğer yandan da işte bu şehrin içinde kalmış, turizmin merkezi, istihdamın merkezi, nitelikli sanayi alanlarına dönüşmüş bir İstanbul’u inşa etmek durumundayız. Tüm afet bölgelerinde nasıl tek vücut olduysak burada da tek vücut olalım. İstanbul’umuzu dönüştürelim, milletimiz bizden bunu bekliyor. 

Günlük polemikleri bir kenara bırakalım. Hep birlikte konser de düzenlemeyelim etkinlik de düzenlemeyelim bütün paramızı buraya harcayalım. İstanbul’un dönüşümüne omuz atalım diyorum." (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

TÜPRAŞ’ta öfke seli

TÜPRAŞ’ta öfke seli

Ülkenin en büyük sanayi kuruluşu ve kârlılık oranı en yüksek şirketi TÜPRAŞ’taki toplu sözleşme, gece yarısı operasyonuyla imzalandı. İşçi ücretlerine yapılan zam, Erdoğan-Şimşek programının hedeflerine uygun olarak yüzde 35 oldu. Hem düşük zamma hem de sözleşmenin kendilerine sorulmadan imzalanmasına tepki gösteren TÜPRAŞ işçileri, yürüyüş yaptı, yol kapattı. İşçiler ek protokol istedi.

35-40 bin TL Sözleşme öncesi TÜPRAŞ’taki ortalama işçi ücretleri

608 bin TL Bir ayda bir işçiden elde ettiği net kâr

78 bin 292 TL Türk-İş'in açıkladığı yoksulluk sınırı

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Sabaha karşı imzalanan yüzde 35'lik zammı kabul etmeyen TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Evrensel'i Takip Et